Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Μάθε παιδί μου γράμματα


Δραματική, Πολιτική, Σάτιρα, Κωμωδία, Κοινωνική | 1981 | 1ω 36λ | HD

Βρισκόμαστε σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Ο Περικλής είναι ο διευθυντής του γυμνάσιου, συντηρητικός ως δάσκαλος και γονέας. Ζει στο χωριό μαζί με τη σύζυγό του, την υπομονετική και συμπονετική Ελπίδα, και τον έφηβο γιο του, Σωκράτη, ενώ έχει μεγάλα σχέδια για τον μεγάλο του γιο Δημοσθένη, που λείπει χρόνια για σπουδές στο εξωτερικό. Ο Δημοσθένης επιστρέφει αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχε φανταστεί ο πατέρας… Παράλληλα, η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του, όσο και με τους δυο γιους του, που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

Βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου (Βασίλης Διαμαντόπουλος), πρώτου γυναικείο ρόλου (Άννα Μαντζουράνη), σκηνικών και ειδικό βραβείο ερμηνείας (Νίκος Καλογερόπουλος) στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πρωταγωνιστούν
Βασίλης Διαμαντόπουλος, 'Αννα Μαντζουράνη, Νίκος Καλογερόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Χρήστος Καλαβρούζος, Ρένα Καζάκου, Δήμος Αβδελιώτης, Δημήτρης Καμπερίδης, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Κάτια Αλεξάνδρου, Θωμάς Παλιούρας, Νίκος Κοτσώνης, Σταυρίνα Πρεβεδώρου, Κώστας Μπιλίρης, Δήμητρα Ζέζα, Στέλιος Λιονάκης, Μενέλαος Ντάφλος, Μαίρη Νάνου

Σκηνοθεσία
Θόδωρος Μαραγκός
Σενάριο
Θόδωρος Μαραγκός

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου